NEI-therapie (Neuro-Emotionele Integratie) werd ontwikkeld door de Nederlandse arts Roy Martina in de jaren '80. Martina combineerde westerse en oosterse geneeswijzen, waarbij hij technieken uit de psychologie, acupunctuur, kinesiologie en neurologie integreerde. Het doel was om een holistische benadering te creëren die zowel de emotionele als de fysieke gezondheid aanpakt. De basis van NEI is de overtuiging dat onverwerkte emoties zich in het lichaam kunnen vastzetten en leiden tot klachten. Martina ontwierp spiertesten om deze blokkades op te sporen en behandelde ze met technieken die gericht waren op het verwerken van emotionele trauma's. NEI groeide in populariteit als een manier om complexe gezondheidsklachten aan te pakken door zowel lichaam als geest te behandelen. Sindsdien heeft de therapie zich verder ontwikkeld en wordt deze door therapeuten wereldwijd toegepast, vaak als onderdeel van een breder holistisch gezondheidsplan
NEI-therapie (Neuro-Emotionele Integratie) werkt door de emotionele oorzaken van fysieke, mentale of emotionele klachten op te sporen en te verwerken. Het proces bestaat uit enkele belangrijke stappen: Spiertesten (kinesiologie): De therapeut gebruikt spiertesten om te communiceren met het onderbewuste. Dit houdt in dat door lichte druk op een spier te geven, wordt vastgesteld of er een energetische blokkade is. Het lichaam reageert namelijk zwakker bij stress of emotionele blokkades, en dit kan worden gemeten. Onderbewuste triggers identificeren: NEI gaat ervan uit dat veel van onze klachten voortkomen uit onverwerkte emoties die we vaak niet bewust hebben verwerkt. Via spiertesten zoekt de therapeut naar deze onbewuste triggers. Dit kunnen onverwerkte emoties, trauma's of negatieve overtuigingen zijn. Emotionele lading verwerken: Wanneer de emotionele oorzaak is geïdentificeerd, helpt de therapeut de cliënt om deze emotie te verwerken. Dit kan met verschillende technieken, zoals visualisaties, ademhalingsoefeningen of andere energetische interventies. Herstel van balans: Zodra de emotionele blokkade is verwerkt, kan de energie weer vrij door het lichaam stromen. Dit leidt vaak tot een vermindering van fysieke of emotionele klachten. NEI is een zachte en niet-invasieve methode die zich richt op de diepere oorzaken van klachten, in plaats van alleen de symptomen aan te pakken.
NEI richt zich op de oorzaak en motivatie van problemen en het loslaten van blokkades en belemmerende factoren. Het gaat dus niet om het behandelen en onderdrukken van symptomen.
De NEI therapeut kijkt voorbij de klacht en gaat op zoek naar de oorsprong ervan. NEI gaat ervan uit dat vrijwel elke ziekte, pijn of klacht een emotionele oorsprong heeft. Dit wordt via het onderbewustzijn opgespoord. Onbewuste delen worden bewust gemaakt. Veel van je ervaringen ben je vergeten of heb je weggestopt. Je bent je er niet van bewust. Deze onbewuste delen worden wel in je lichaam opgeslagen. Ons onderbewustzijn fungeert als het ware zoals de harde schijf van je computer. Alle antwoorden en informatie zijn voorhanden. Op deze manier kunnen onbewuste delen invloed uitoefenen op de cellen en het celgeheugen en zo voor lichamelijke, mentale, psychische of energetische klachten zorgen.
Door middel van vragen stellen aan dit onderbewuste geheugen wordt duidelijk wat er is gebeurd in het verleden, waardoor je nu in het heden ergens last van hebt. NEI helpt je deze emotionele blokkades op te ruimen. Hierdoor maak je de weg vrij voor genezing en ontwikkeling. Dit doe je door een techniek waarbij de linker en de rechter hersenhelft weer met elkaar communiceren. Dit activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam en maakt verandering mogelijk. Er zijn geen lange praatsessies nodig, ook is het niet nodig oud zeer opnieuw te beleven. Daarom ervaren mensen NEI als een zeer prettige therapievorm. Door deze zachte manier van werken is NEI ook heel geschikt voor kinderen.